Magas vérnyomás ellen mellékhatások nélkül

Magas vérnyomás ellen mellékhatások nélkül

Magas vérnyomás ellen mellékhatások nélkül

Gyakori méréssel a magas vérnyomás ellen

2016. január 03. - Tudaseso

A magas vérnyomás gyakran nem okoz panaszt, ezért nem is figyelünk oda rá. Fejfájás, rossz közérzet csak akkor jelentkezik, ha vérnyomásunk hirtelen nagyon magasra ugrik — mondta dr. Klembucz Erzsébet a Békés Megyei Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat osztályvezetője.

 

- Magas vérnyomás esetében szervi okot csupán az esetek öt-hat százalékában állapítanak meg. Leggyakrabban vese-, pajzsmirigy-, illetve szívbetegség okozza a tüneteket. Ahol szervi ok nem mutatható ki, ott leggyakrabban a súlytöbblet, a só, az alkohol, a dohányzás, a kevés testmozgás, a cukorbetegség, illetve a stressz a felelős. A magas vérnyomást tovább súlyosbíthatja, ha koffeintartalmú élénkítő szereket veszünk magunkhoz. Vagyis nem ajánlott sok teát, kávét vagy kólát fogyasztani. Az életkor előrehaladtával nő a magas vérnyomás veszélye. Míg 35 éves korig minden tizedik, 65 éves kor fölött már minden negyedik ember magas vérnyomással küzd.

Éppen ezért az egyik legfontosabb feladatunk , hogy csökkenjen az agyérkatasztrófában, illetve a szívinfarktusban elhunytak száma. Ha a tünetek enyhülnek vagy teljesen megszűnnek, a pácienseknek mintegy fele abbahagyja a gyógyszerek szedését, holott erre továbbra is szüksége lenne. A betegek elsősorban a gyógykészítmények magas árára, illetve a kellemetlen mellékhatásokra hivatkozva hagyják el a vérnyomáscsökkentőket.

Dr. Klembucz Erzsébet azt ajánlja, hogy méressük vérnyomásunkat évente több alkalommal, még akkor is, ha nincs panaszunk. Ha magas a vérnyomásunk, érdemes otthonra is beszerezni vérnyomásmérőt. Így magunk is el tudjuk végezni a vizsgálatot. Erre a legalkalmasabb időpont a reggel nyolc és tíz óra közötti időszak.

A bejegyzés trackback címe:

https://magasvernyomasellen.blog.hu/api/trackback/id/tr238228794

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása