Magas vérnyomás ellen mellékhatások nélkül

Magas vérnyomás ellen mellékhatások nélkül

Magas vérnyomás ellen mellékhatások nélkül

A haskörfogat fontosabb jelzőszám, mint a BMI

2016. január 02. - Tudaseso

A világ legnagyobb elhízással kapcsolatos vizsgálata szerint az elhízott nők esetén kétszer annyi zsír halmozódott fel az alsó végtagokban, mint a férfiakban. Hova került férfiak esetén? A hasüregben rakódott le. A világ legnagyobb elhízással kapcsolatos vizsgálatát az USA-ban végezték. Dallas városában véletlenszerűen válogattak be önkénteseket, és 2971 embernél végeztek labor, teljes kardiológiai és a legmodernebb képalkotó vizsgálatokat. A cél az elhízás és a szív-érrendszeri betegségek legfontosabb rizikófaktorainak pontos meghatározása és a megelőzés lehetőségeinek a feltárása. A vizsgált emberek 26,2 százaléka dohányzott és 88,6 százalékuk fogyasztott alkoholt. Cukorbetegség miatt a bevont személyek 6,9 százalékát, magas vérnyomás miatt 23,3 százalékát kezelték. Jól jellemzi az USA egészségügyi szervezettségét, hogy az átlagvérnyomás 125/78 Hgmm volt, ami azt jelenti, hogy a magas vérnyomásban szenvedők jól voltak gyógyszeresen beállítva. A vizsgált kockázati tényezők: testmagasság, testsúly, testtömegindex (BMI), haskörfogat, derékbőség, vérzsírok szintje, vércukorszint, inzulinszint.

Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/elhizas/2676/a-haskorfogat-fontosabb-jelzoszam-mint-a-bmi

A vizsgálatok főbb megállapításai Elhízott nők esetén kétszer annyi zsír halmozódott fel az alsó végtagokban, mint a férfiakban. Hova került férfiak esetén? A hasüregben rakódott le.

Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/elhizas/2676/a-haskorfogat-fontosabb-jelzoszam-mint-a-bmi

A BMI és a haskörfogat egyaránt jól összefüggésbe hozható volt a test teljes zsírtömegével, azonban a hasüregi zsírtömeget a haskörfogat jobban mutatta. A derék/csípő hányadosnál is pontosabb rizikóbecslést jelent a haskörfogat, így fontos bevezetni a hétköznapi gondolkodásba is. Miért fontos ez az információ? A szív- és érrendszeri betegségek rizikójának fontos előrejelzője a hasüregben lerakódott zsír mennyisége. Rizikóbecslésre célszerűbb a haskörfogatot számolni, mint a BMI-t. (Ennél még pontosabb az inzulinszintre vonatkozó laborvizsgálatok, azonban figyelni kell a költségekre is: a haskörfogat jóval egyszerűbben ellenőrizhető, mint az inzulinszint.) A legfontosabb rizikótényezők a szív- és érrendszeri betegségekre az alábbiak: haskörfogat nagyobb 102 cm-nél, triglicerid szint nagyobb 150 mg/dl, HDL koleszterin szint alacsonyabb 40 mg/dl, szisztolés vérnyomás nagyobb 130 Hgmm-nél, vagy a diasztolés vérnyomás nagyobb 85 Hgmm-nél. Számos bonyolult és drága laborvizsgálattal lehet finomítani a rizikóbecslést, de lényegesen nem befolyásolta a végső eredményeket, így a hétköznapi életben nem javasolják. (Dr. Boros Miklós, Vital Balance Életmód Központ)

Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/elhizas/2676/a-haskorfogat-fontosabb-jelzoszam-mint-a-bmi

A bejegyzés trackback címe:

https://magasvernyomasellen.blog.hu/api/trackback/id/tr248226214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása